Skyry.net

Tieto-Finlandia-palkintoehdokkaat julkistettu

Tieto-Finlandia

Valintalautakunnan puheenjohtajan Fred Karlssonin puhe tilaisuudessa

24.11.2005

TIETO-FINLANDIA-EHDOKKAAT 2005

Valintalautakunnan perustelut

Pia Brandt – Erja Korteniemi-Poikela – Raisa Cacciatore – Maarit Huovinen:
Hei beibi, mä oon tulta! (WSOY)

Hei beibi, mä oon tulta on suorasukaista seksuaalivalistusta nuorille. Tätä tietoa kaivataan aina yhtä kiihkeästi, etenkin kun se tarjotaan nuorten ehdoilla kirjan nuortenlehtimäistä ulkoasua, kuvitusta ja kirjoitustapaa myöten. Monet seksuaalisuuteen liitetyt tabut ylitetään mukavasti, ja myönteinen huumori helpottaa vaikeaksi koetun aiheen käsittelyä. Kirjan työryhmään kuuluneet Väestöliiton seksuaaliterveysklinikan asiantuntijat ja lääketieteen toimittajat eivät silti tingi piiruakaan asiasisällöstä. Faktat ovat kohdallaan. Tämän hauskan seksioppaan toivoisi kuluvan myös aikuisten käsissä, sillä sen avulla on helppo rakentaa itselleen myönteistä seksuaalista minäkuvaa.

Ilkka Jukarainen: Uistin (Ilkka Jukarainen)

Ilkka Jukaraisen omakustanteinen kirja ”Uistin” on intohimoisesti tehty, monipuolinen ja syvällinen esitys uistinten tekniikan kehittymisestä ja niiden kulttuurihistoriasta. Keskeisesti esillä ovat myös uistinten kansanomaiset keksijät ja teolliset valmistajat, jopa pyydetyt vonkaleetkin. Omakustanteen tekijän tie ei ole ollut helppo, minkä voi päätellä esipuheen lausahduksesta: ”Kun kulttuuriväen päät raskaana rintaa vasten painui, paloi rinnassani yhä aate jalo”. Tämän kauniisti taitetun ja kuvitetun kirjan aate on nyt vienyt Tieto-Finlandia-ehdokkuuteen.

Anna Kortelainen: Päivä naisten paratiisissa (WSOY)

Anna Kortelainen näkee tavaratalon olleen jo 150 vuotta sitten naisten tilaa, jossa heidän oli hyväksyttyä viihtyä, ja siellä naiset saattoivat myös menestyä työelämässä. Pariisilais- ja helsinkiläistavarataloja tulkitaan aistillisina rakennuksina, jotka viettelevät asiakkaansa. Tällaisista analyyseista nousee kiinnostava näkökulma oman aikamme shoppailuun ja ostoskäyttäytymiseen. Lukija viihtyy kiertokäynnillä tavarataloon liittyvässä tutkimuksessa, sillä hauskat esimerkit ja kiehtovat ajankuvat yhdistyvät yllättäviin näkökulmiin. Tuloksena on kulutuskäyttäytymisen selitysopas, arjen kulttuurihistoriaa kiehtovasti valottava teos.

Jouko Tuomisto: 100 kysymystä ympäristöstä ja terveydestä (Duodecim)

Kuinka vaarallista on silakoiden dioksiini? Säteilevätkö kännykät? Mistä on kyse EU:n kemikaaliasetuksessa? Ympäristöön liittyvät ongelmat askarruttavat meitä kaikkia, mutta asiallinen ja tasapuolinen tieto tahtoo hukkua kilpahuudantaan. Pitkän linjan ammattilainen Jouko Tuomisto on kirjoittanut selkeän ja käytännönläheisen kirjan siitä, mitä ympäristöriskeistä todella tiedetään ja mitä ei tiedetä. Sivu sivulta Tuomiston kirja sekä lohduttaa että yllättää: moni kohuttu riski onkin lähes olematon, ja riskeistä suurimmat aiheuttaa ihminen itse itselleen. Maailmassa selviytymisen opas jokaiseen kotiin, tai huussiin, kuten tekijä itse ehdottaa.

Osmo Tammisalo: Rakkauden evoluutio (Terra Cognita)

Ihmissuhteita käsittelevä kirja, jossa ei puhuta miehestä ja naisesta, kodista ja rakkaudesta, vaan uroksesta ja naaraasta, pesästä ja parittelusta. Ensi hätkähdyksen jälkeen lukijassa herää vastustamaton kiinnostus: kuinka paljon evoluutio voi selittää käyttäytymistä, jota yleensä pidämme vain ihmiselle ominaisena? Tammisalon kirja on yhtä aikaa sekä asiallinen että viihdyttävä. Se jättää tilaa omaan oivaltamiseen, haastaa ajattelemaan ja väittämään vastaan. Eikä sen luettuaan pysty enää koskaan katsomaan vastakkaista tai samaakaan sukupuolta aivan sillä entisellä, totutulla tavalla.

Jari Leskinen – Antti Juutilainen (toim.): Jatkosodan pikkujättiläinen (WSOY)

”Jatkosodan pikku jättiläinen” on vaikuttava kokoomateos Suomen olemassaoloa vavisuttaneesta murrosvaiheesta. Teoksen toimittajat ovat Jari Leskinen ja Antti Juutilainen, varsinaisina kirjoittajina 63 eri alojen asiantuntijaa. Viileään analyyttiseen tarkasteluun tulevat niin jatkosodan poliittiset ristiriidat, kotirintaman raadanta ja äärimmäinen ponnistus kesällä 1944 kuin korpisoturin korsusutkaukset ja liikuttava tarina siitä, kuinka marsalkka Mannerheim rintamavänrikki Toivo Jussilan ehdotuksesta myönsi Vapaudenristin Suomen äideille.