Skyry.net

Pikku-Finlandia-kilpailun 2002 voitto Ressun lukion Maija Ronkaiselle

Äidinkielen opettajain liiton ja Suomen Kustannusyhdistyksen yhteinen Pikku-Finlandia-kilpailu käytiin tänä vuonna jo 18. kerran. Palkinto jaettiin Helsingissä Kirjan ja ruusun päivänä 23.4.2002.

Pikku-Finlandia-kilpailu on tarkoitettu abiturienteille ja ammatillisten oppilaitosten päättävien luokkien oppilaille. Kilpailutehtävänä on kirjoittaa kirjallisuusessee, joka käsittelee joko suomalaista tai maailmankirjallisuutta. Kirjoittajilla on myös oikeus muokata kilpailuesseiksi esim. tunnilla kirjoittamiaan aineita tai tutkielmia.

Kilpailusta on vuosien varrella kehittynyt erittäin kovatasoinen, siihen osallistuvat vain koulujensa parhaat kirjallisuusesseen kirjoittajat. Kilpailu on merkityksellinen myös siksi, että se antaa viitteitä siitä, millaista luentaa nuoriso harrastaa.

Pikku-Finlandian 2002 voitti Ressun lukion abiturientti Maija Ronkainen. Hänen esseensä Venuksen vainoharhainen viattomuus käsittelee ranskalaisen Émile Zolan romaania Nana. Maija Ronkaisen mukaan Nana on ”irstas luontodokumentti homo erectuksen pohjimmaisesta vaistonvaraisuudesta”. Esseessään Ronkainen suhtautuu aiheeseen pelottomasti ja heittäytyy Nanan viettimaailmaan uskaliaasti.

Palkintoraati kiittää Maija Ronkaista erityisesti taiturimaisesta kielenkäytöstä. Voittajatyö on näyte myös rakenteeltaan hallitusta esseestä. Käsittelyä eheyttävät niin antiikin Narkissos-myytin kuin Raamatun lausekuvioiden hyödyntäminen.

Kilpailun loppuraati:

  • Päivi Favorin, Äidinkielen opettajain liitto
  • Jarkko Laine, Suomen Kirjailijaliitto
  • Jarmo Papinniemi, Suomen Arvostelijain Liitto
  • Hannes Sihvo, Suomen Kustannusyhdistys
  • Pirjo Sinko, Opetushallitus
  • Tuula Uusi-Hallila, Äidinkielen opettajain liitto