Skyry.net

Pikku-Finlandia 2003

Voittaja:

Harry Salmenniemi: Kissa nimeltä Herakleitos
Jyväskylän lyseon lukio, opettaja Pirjo Valkama

Loppukilpailutyöt (aakkosjärjestyksessä):

Sakari Isopahkala: Unohduksen sukupolven lapset
Ruukin lukio, opettaja Tuulikki Niskanen

Pietari Kylmälä: Matka lähtee kahvilasta
Kallion lukio, Helsinki, opettaja: Eva Kärnä-Koskinen

Minni Leskinen: Aina ajankohtainen Ihana meri
Tampereen yhteiskoulun lukio, opettaja Tuula Väntönen

Aija-Riikka Rannanmäki: Tulipallo kiertyy ja sykkii
Helsingin suomalainen yhteiskoulu, opettaja Tuula Uusi-Hallila

Helena Sorva: Utopistisia unelmia
Ressun lukio, opettaja Maria Förbom

Turkka Ylinen: Kirjallisuus on maailmaa
Helsingin normaalilyseo, opettaja Leena Vahala-Virkkala

Vuoden 2003 paras nuori kirjallisuusesseen kirjoittaja on Harry Salmenniemi, joka voitti Pikku-Finladia-kilpailun esseellään Kissa nimeltä Herakleitos. Kilpailuun osallistui 65 nuorta kirjoittajaa. Harry Salmenniemelle vuosi on ollut voitokas. Tätä ennen hän on voittanut Yleisradion runonkirjoituskilpailun.

Äidinkielen opettajain liiton ja Suomen Kustannusyhdistyksen yhteinen Pikku-Finlandia-kilpailu käytiin tänä vuonna jo 19. kerran. Palkinto jaettiin Helsingissä Kirjan ja ruusun päivänä 13.5.2003. Kilpailu on tarkoitettu abiturienteille ja ammatillisten oppilaitosten päättävien luokkien oppilaille. Kilpailutehtävänä on kirjoittaa kirjallisuusessee, joka käsittelee joko suomalaista kaunokirjallisuutta tai maailmankirjallisuutta.

Kilpailusta on vuosien varrella kehittynyt erittäin kovatasoinen, ja siihen osallistuvat vain koulujensa parhaat kirjallisuusesseen kirjoittajat. Kilpailu on merkityksellinen myös siksi, että se antaa viitteitä siitä, millaista kirjallisuutta nuoriso harrastaa.

Pikku-Finlandian 2003 voitti Jyväskyän lyseon lukion abiturientti Harry Salmenniemi. Hänen esseensä Kissa nimeltä Herakleitos käsittelee Pentti Saarikosken kirjaa Euroopan reuna (1982). Salmenniemen teksti on yhtä aikaa älyllistä ja tunteellista, asiallista ja runollista. Hänen esseensä haastaa sekä lukijan että kirjan ja pakottaa ajattelemaan, kokemaan ja ihmettelemään.

Kissa nimeltä Herakleitos on eheä ja innostava essee. Se tarkastelee kirjaa ja maailmaa monesta näkökulmasta. Siihen piirtyy kauniisti myös esseen kirjoittajan oma muotokuva.

Tämänvuotisten kirjoittajien suosikkikirjalilija oli Väinö Linna, jonka teoksista kirjoitettiin kolme esseetä. Kaksi esseetä kirjoitettiin Ranya ElRamlyn kirjasta Auringon asema, Henrik Ibsenin näytelmästä Nukkekoti, Kira Poutasen Junior Finlandialla palkitusta kirjasta Ihana meri, Mary Shelleyn kauhukirjaklassikosta Frankesteinista ja Johanna Sinisalon Finlandia-palkitusta kirjasta Ennen päivänlaskua ei voi. Kirjavalinnat olivat hyvin moninaiset. Eniten nuoret esseistit kirjoittivat romaaneista, mutta joukossa oli esseitä niin runo- ja novellikokoelmista kuin
näytelmistäkin.

Kilpailun loppuraati

Ritva Falck, Opetushallitus
Markku Ihonen, Suomen Kustannusyhdistys
Kari Levola Suomen Kirjailijaliitto
Jarmo Papinniemi, Suomen Arvostelijain Liitto
Annamari Saure, Äidinkielen opettajain liitto
Tuula Uusi-Hallila, Äidinkielen opettajain liitto
Lisätietoja: Anne Helttunen, puh. 09-3511 764 ja 0400-876 548
Annamari Saure, p. 09 – 3511 763

Äidinkielen opettajain liitto
Vilppulantie 2 c, 00700 HELSINKI