Skyry.net

Noormarkku palkinto Tornioon

Helsinki 7.11.2005

NOORMARKKU-PALKINTO TORNIOON

Noormarkku-palkinto on Kirjakillan vuosittain myöntämä huomionosoitus kunnalle, joka palkinnon myöntämistä edeltävänä vuonna on käyttänyt vähiten rahaa per asukas kirjastonsa kirjahankintoihin. Palkitseminen perustuu opetusministeriön julkaiseman kirjastotilaston tietoihin. Vuonna 2000 ensimmäisen kerran jaetun palkinnon sai tuolloin nimensä mukaisesti Noormarkun kunta. Sen jälkeen palkinnon ovat saaneet Mietoisten kunta, Oriveden kaupunki, Pomarkun kunta ja Vieremän kunta.

Tornion kaupunki käytti vuonna 2004 kirjastonsa kirjahankintoihin kokonaista 2,07 euroa (kaksi euroa seitsemän senttiä)/asukas eli vähemmän kuin mikään muu kunta Suomessa. Tämän vuoksi Kirjakilta on myöntänyt vuoden 2005 Noormarkku-palkinnon Tornion kaupungille.

Palkinnon nimi säilyy Noormarkkuna toistaiseksi ja joka tapauksessa niin kauan kunnes Noormarkun kirjaston kirjahankintarahat ovat ylittäneet kirjastotilaston mediaanin (vuonna 2004: Kiihtelysvaara 5,67 €). Kun näin tapahtuu, Kirjakillan korkia raati voi antaa palkinnolle sen kunnan nimen, jolla tuona vuonna on kyseenalainen kunnia olla listan viimeinen.

Palkintoon ei liity kunniakirjaa vaan mainetodistus, jonka palkinnon saaneen kunnan edustaja voi tulla noutamaan Kirjakillan möötistä. Tällöin kunnalla on tilaisuus esittää perustelujaan kehnolle käytökselleen. Kilta perii mainetodistuksen lunastusmaksuna saman summan, jolla eniten rahaa kirjastonsa kirjahankintoihin käyttänyt kunta on asukkaitaan per capita palvellut. Tämä kunta oli tällä kertaa Västanfjärd, joka vuonna 2004 käytti kirjahankintoihinsa 14,35 euroa/asukas eli lähes seitsemän kertaa enemmän kuin Tornio.

Primus inter pares -kunta Västanfjärd saa vastaanottaa Kirjakillalta jakamattoman kunnioituksen ja ihailun vakuutuksen.

Kirjakillan möötti pidetään 10.11.2005 klo 18.00 Helsingissä.

KIRJAKILTA RY

Kirjakilta ry, Lönnrotinkatu 11 A, 00120 Helsinki. Puh. 09-228 77 250, fax 09-612 1226.

KIRJAKILLAN KORKIAN RAADIN SÄÄTÄMÄ NOORMARKKU-PALKINNON JAKO-OHJE

Noormarkku-palkinto on Kirjakillan vuosittain myöntämä huomionosoitus kunnalle, joka palkinnon myöntämistä edeltävänä vuonna on käyttänyt vähiten rahaa per asukas kirjastonsa kirjahankintoihin. Palkitseminen perustuu opetusministeriön julkaiseman kirjastotilaston tietoihin.

Palkinnon nimi säilyy Noormarkkuna toistaiseksi ja joka tapauksessa niin kauan kunnes Noormarkun kirjaston kirjahankintarahat ovat ylittäneet kirjastotilaston mediaanin. Kun näin tapahtuu, Kirjakillan korkia raati voi antaa palkinnolle sen kunnan nimen, jolla tuona vuonna on kyseenalainen kunnia olla listan viimeinen. Muunkinlaisiin päätöksiin korkialla raadilla on valta, voima ja kunnia.

Palkintoon ei liity kunniakirjaa vaan mainetodistus, jonka palkinnon saaneen kunnan edustaja voi tulla noutamaan Kirjakillan möötistä. Tällöin kunnalla on tilaisuus esittää perustelujaan kehnolle käytökselleen. Kilta perii mainetodistuksen lunastusmaksuna saman summan, jolla eniten rahaa kirjastonsa kirjahankintoihin käyttänyt kunta on asukkaitaan per capita palvellut. Primus inter pares -kunta puolestaan saa vastaanottaa Kirjakillalta paitsi jakamattoman kunnioituksen ja ihailun vakuutuksen myös kirjallisilta arvoiltaan merkittävän kirjalahjoituksen, jota vastaanottamaan kunnan edustaja kutsutaan mööttiin.

KIRJAKILTA RY

Kirjakilta perustettiin vuonna 1962. Sen arvovaltaisia perustajajäseniä olivat mm. Akateemisen Kirjakaupan johtaja Reino Husso, WSOY:n pääjohtaja Yrjö A. Jäntti sekä tuolloinen Otavan myyntijohtaja, nykyinen professori Heikki A. Reenpää.

Killan toiminta-ajatuksena oli tuolloin ja on edelleenkin antaa kirjakaupan ja kustannustoimen piirissä työskenteleville mahdollisuus tavata toisiaan ja vaalia samalla kirja-alan perinteitä erilaisissa kokous-, esitelmä- ja keskustelutilaisuuksissa sekä vapaamuotoisissa seurustelutilaisuuksissa. Kirjakillan jäsenyyttä on oikeutettu hakemaan vastuullista työtä kirja-alalla tekevä 25 vuotta täyttänyt henkilö. Tällä hetkellä jäseniä on runsaat 300. Kiltaa johtaa korkea raati, jonka puheenjohtajaa kutsutaan oltermanniksi. Oltermannin vetovuoro kestää kaksi kautta, ja tapana on ollut, että oltermanni on vuoroin kaupan ja vuoroin kustantamon edustaja.

Oltermannin viittaa kantaa nyt kustantaja Orvo Mäkelä Kustannus-Mäkelä Oy:stä.

NOORMARKKU-PALKINNOT JA PRIMUS INTER PARES -KUNNAT

Noormarkku-palkinnot

 • 2000 Noormarkku
 • 2001 Mietoinen
 • 2002 Orivesi
 • 2003 Pomarkku
 • 2004 Vieremä
 • 2005 Tornio

Primus inter pares -kunnat

 • 2000 Utsjoki
 • 2001 Velkua
 • 2002 Velkua
 • 2003 Korppoo
 • 2004 Korppoo
 • 2005 Västanfjärd