Skyry.net

Finlandia -palkintoehdokaskirjat julkistettu

Finlandia-palkintoehdokkaat 2005

Valintalautakunnan perustelut

Bo Carpelan: Berg/Kesän varjot (Schildts/Otava)

Drömlik och suggestiv roman, en stor författares klart lysande diamant. Genom den gamla släktgården strömmar tiden, minnena, drömmarna. Resan tillbaka till barndomens landskap väcker till liv de svåra och intensiva känslorna från krigssommaren 1944. Allt som den åttaårige Mattias har sett strömmar på nytt igenom den vuxne mannen i en poetisk framställning som växlar mellan ljus och skugga. I Bo Carpelans filosofiska och avklarnade text försöker en människa finna livet och sig själv genom orden och i dem.

Unenomainen ja suggestiivinen romaani, suuren kirjailijan kirkas timantti. Muistot, unet ja aika virtaavat sukutalon läpi. Matka lapsuuden maisemaan herättää sotakesän 1944 kipeät tunteet, yksinäisyyden ja kiihkon. Kaikki, mitä 8-vuotias Mattias on nähnyt, kulkee nyt kirjoittajan ja kokijan lävitse uudestaan, valon ja varjon runollisena kerrontana. Bo Carpelanin filosofisessa ja kuulaassa tekstissä ihminen hakee elämää ja itseään sanojen kautta, niiden läpi ja ohi.

Elina Hirvonen: Että hän muistaisi saman (Avain)

Elina Hirvosen esikoisromaani hiljentää lukijan. Se on pienieleinen ja ehyt kuvaus nuoresta naisesta, jonka veljen mielenterveys järkkyy. Hirvonen kuvaa koskettavasti, miten väkivaltaisen isän taakka siirtyy eteenpäin, niin veljelle kuin tätä suojelevalle 5-vuotiaalle siskolle. Että hän muistaisi saman ankkuroituu tämän päivän Suomeen, mutta rinnalle Hirvonen nostaa kiinnostavasti amerikkalaisen perheumpion. Lähihistorian varjot pakottavat herättämään henkiin lapsuuden, jota kukaan ei haluaisi muistaa.

Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa (Tammi)

Sarasvatin hiekkaa on apokalyptiset mittasuhteet saava ekologinen jännitysromaani, joka päättyy suureen vedenpaisumukseen. Kirja on ajankohtaisuudessaan pelottavan uskottava. Se on puheenvuoro siitä, miten ihmisen aiheuttama mannerjäätiköiden sulaminen voi laukaista koko maapalloa uhkaavan tsunamikatastrofin. Isomäen provosoiva ja iskevä jännitysromaani tulvii kulttuurihistoriallista tietoa, idän vanhaa viisautta. Se rakentaa kiinnostavaa siltaa muinaiseen Intiaan ja löytää jopa kadonneen Atlantiksen Intian länsirannikolta.

Tuomas Kyrö: Liitto (WSOY)

Liitto on poikkeuksellisen intensiivinen ja tarkka kuvaus pienistä ihmisistä 1930-luvulta 1950-luvulle. Kyrön ihmiset ovat sitkeitä sivullisia kohtalonvoimien väkipyörässä. Kyrö kuvaa mestarillisesti Mollojoen ahdasta maailmaa. Ihmiset liittoutuvat, mutta ovat yksin. Oma mieli on vankila, johon toisilla ei ole sisäänpääsyä. Tuomas Kyrön romaani on armelias ja armoton. Onnea
on ylipäätään kovin vähän tarjolla. Joskus se voi olla lapsen käden kevyt puristus tohjoksi ammutussa kädessä.

Pirkko Saisio: Voimattomuus (WSOY)

Voimattomuus viiltää tarkasti kuin kirurgin veitsi. Voimattomuus on tässä mielessä nimensä antiteesi, hengästyttävän voimakas nykyihmisen kuvaus. Saision näytelmällinen näkökulma-tekniikka viipaloi 2000-luvun Papin perheestä aviokriisin lisäksi esiin sukupolvien ja maailman-kuvien jännitteet. Saision älyllinen pohdiskelu on ilmavaa ja nautinnollista, romaanin muoto rohkea ja onnistunut.

Anneli Toijala: Merten takaa tulleet (Tammi)

Merten takaa tulleet on taitavasti rakennettu historiallinen romaani Muurmannin suomalaisen legioonan vaiheista. Suomalaisten värväytyminen liittoutuneiden palkkasotureiksi 1918 on pieni välisoitto Suomen historiassa, mutta ansaitsee tulla kirjatuksi. Lukijaa ihastuttaa huolellinen taustatyö. Toijala on käyttänyt lähteinään runsaasti historiallisia dokumentteja. Lopputuloksena on suuri eeppinen kertomus, jossa pieni ihminen saa tilaa.