Skyry.net

Finlandia Junior -ehdokaskirjat julkistettu

FINLANDIA JUNIOR -ehdokkaat 2005

Valintalautakunnan perustelut:

Katri Kirkkopelto ja Suna Vuori: Hirveää, parkaisi hirviö. WSOY.

Viisas kirja, jossa pohditaan olemassaolon peruskysymyksiä lapselle ymmärrettävällä tavalla. Luku- ja katselukokemus antaa mahdollisuuden lapsen ja aikuisen yhteiselle keskustelulle. Kuvitus vakuuttaa taitavalla piirrosjäljellä ja hahmojen ilmeikkyydellä. Mehevä värinkäyttö ja oivaltava tilankäyttö tuovat kuvakerrontaan sekä dramatiikkaa että kevennystä ja hengähdystaukoja pienelle vastaanottajalle.

Tuula Korolainen: Kuono kohti tähteä. Kuvittanut Marjo Nygård-Niemistö. Lasten Keskus.

Yhtenäinen hiirirunoteos, jossa perinteinen riimiruno ja riemastuttavat kokeilut kietoutuvat sujuvasti toisiinsa. Tekijä hallitsee tyylikeinot kuvarunoista haastavaan runorytmiikkaan loikkien ketterästi ajatuksesta ja tunnelmasta toiseen. Ulkoasun suunnittelu on onnistunut kirjan muodosta ja koosta lähtien. Taitto ja kuvitus ovat sävykästä ja perinteisen kaunista, mutta myös lennokasta ja omaäänistä.

Tuija Lehtinen: Mopo. Otava.

Mustan huumorin ryydittämiä, koskettavia kertomuksia nuortenkirjallisuuden hyljeksimistä arjen antisankareista, joille mopo on ainoa elämän tarkoitukseksi kelpaava asia. Kirjassa on ”mopoteknisesti” asiantunteva ote, ja se rikkoo taitavasti novellikokoelman ja romaanin rajapintoja. Kirjan kannen suunnittelu on myös ilahduttavan ehyt, välttäen nuortenkirjojen usein kliseisen visuaalisen ilmeen.

Reetta Niemelä: Makkarapiruetti. Kuvittanut Matti Pikkujämsä. Otava.

Sydämelliset ratinat tuntuvat kiertävän kaikki lokerointiyritykset: hetken ne ovat kuin runot ja sadut yhteensä, ja kohta taas jo jotain ihan omanlaistaan. Herkkää tunnelmaa ja omaperäisiä aihevalintoja saattelee runollinen kieli. Kuvitus luo lukukokemuksen rinnalle oman tasonsa rennossa, mutta hallitussa suurpiirteisyydessään. Yhdessä kuva ja teksti muodostavat sekä isoa että pientä katsojaa ilahduttavan elämyksen, joka on enemmän kuin osiensa summa.

Nora Schuurman: Auringonkukkatalvi. Otava.

Vähäeleinen, uskottava kuvaus mykästä surusta. Teksti on teeskentelemätöntä, ja henkilöhahmojen järkyttäviin kohtaloihin löytyy lohtua. Hallitun repaleinen rakenne seuraa surun oikukkaita reittejä, joissa muistot ja nykyhetki sekoittuvat. Kirjan ulkoinen olemus ja kansikuva heijastavat sisältöä onnistuneesti.

Maria Vuorio: Siitä ei kukaan tiedä. Kuvittanut Virpi Talvitie. Tammi

Lämminhenkisiä, pilke silmäkulmassa kirjoitettuja tarinoita, joissa inhimillisiä tunteita kuvataan yllättävistä näkökulmista. Myönteisellä tavalla nyrjähtänyt kerronta tarjoaa kertahotkaisujen sijaan haasteita ja oivalluksia saaden lukijan vuoroin hätkähtämään, vuoroin hykertelemään. Keveydessään kekseliäs piirroskuvitus johdattaa tunnelmaan jättäen lukijalle ja kuulijalle kuvittelunvaraa.